pm

Officiële persmededeling

Belgen regelen hun nalatenschap steeds vaker op voorhand

31 december 2024

Notarissen zien een toename van het aantal testamenten, wijzigingen van huwelijkscontracten en erfovereenkomsten

Niet meteen een leuke materie om over na te denken, maar steeds meer Belgen doen het: het regelen van hun nalatenschap. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een testament, een wijziging van een huwelijkscontract en ook via een relatief nieuw instrument: de erfovereenkomst.

Een testament om controle te behouden over je erfenis
In de eerste negen maanden van 2024 registreerden de notariskantoren 59.727 testamenten. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2023 ging het om 56.740 testamenten, een jaar eerder om 51.918 testamenten.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Mensen kiezen voor een testament omdat ze binnen de wettelijke mogelijkheden de controle willen behouden over wat er met hun erfenis gebeurt. Je huwelijkspartner en je kinderen hebben sowieso recht op een deel van je erfenis. Het ander deel kan je gebruiken om na te laten aan anderen. Heb je geen testament opgesteld, dan zal je erfenis worden verdeeld volgens de bestaande wetgeving.”
 
Steeds meer Belgen passen hun huwelijkscontract aan tijdens hun huwelijk

Het aantal aanpassingen van bestaande huwelijkscontracten zit in de lift: in de eerste negen maanden van 2024 waren er 22.654 aanpassingen. In dezelfde periode in 2023 ging het om 19.196 aanpassingen.
Notaris Bart van Opstal: “Vooral oudere koppels passen hun contract tijdens het huwelijk aan. Meestal in het kader van successieplanning, om hun partner extra te beschermen. Jongere koppels passen hun huwelijkscontract eerder aan naar aanleiding van de geboorte van hun eerste kindje.”

Trouwen met of zonder huwelijkscontract?
Wie trouwt zonder huwelijkscontract, valt - vanaf de dag van het burgerlijk huwelijk - onder het zogenaamde wettelijk gemeenschapsstelsel. Hierdoor ontstaan er drie vermogens: een gemeenschappelijk vermogen en twee aparte, eigen vermogens. Partners beheren elk hun eigen
vermogen. Daarnaast beheren ze samen een gemeenschappelijk vermogen, waarin ook de inkomsten vallen.
Notaris Bart van Opstal: “Je denkt hierover best op voorhand na of dit de regeling is die je wil. Met een huwelijkscontract kan je van het wettelijk stelsel afwijken. Zo kan je in een contract afspreken of de inkomsten al dan niet gemeenschappelijk zijn. Of stel dat je al een woning kocht voor jullie een koppel vormden: blijft deze woning dan je persoonlijk bezit of wordt de woning een onderdeel van het  gemeenschappelijk vermogen?”

De erfovereenkomst: een relatief nieuw instrument dat stilaan aan populariteit wint
In de eerste negen maanden van 2024 werden er in België 4.718 erfovereenkomsten geregistreerd. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2023 ging het om 4.552 erfovereenkomsten, een jaar eerder waren er 3.292 erfovereenkomsten. De meerderheid ervan in Vlaanderen: in de eerste negen maanden van 2024 ging het om 3.560 erfovereenkomsten.
Notaris Bart van Opstal: “De erfovereenkomst is een relatief jong instrument. Het was een van de nieuwigheden van het erfrecht dat in september 2018 in werking trad.”

Wat is een erfovereenkomst?
Een erfovereenkomst biedt families extra opties om hun nalatenschap in alle transparantie te regelen. Het is een ideaal instrument om zaken uit het verleden in kaart te brengen en openlijk te bespreken. Alle erfgenamen - ook stiefkinderen en kleinkinderen - worden bij de gesprekken betrokken, wat leidt tot minder familieruzies en meer gemoedsrust.
Notaris Bart van Opstal: “Ouders kunnen in de loop van hun leven een of meerdere erfgenamen op allerlei manieren een steuntje in de rug hebben gegeven. Denk maar aan een schenking, het financieren van een opleiding in het buitenland of het helpen bij een verbouwing. Zo’n verkregen voordeel kan een onevenwicht creëren tussen de erfgenamen wanneer ze geconfronteerd worden met een erfenis. Schenkingen worden in principe verrekend in een erfenis, terwijl dat bij andere genoten voordelen niet automatisch het geval is. Via een erfovereenkomst kan je nagaan of alle betrokken kinderen zich evenwichtig behandeld voelen. Indien nodig kunnen bepaalde scheeftrekkingen hersteld worden in overleg met de ouders en alle kinderen samen. Op die manier worden latere conflicten vermeden.”

Site met praktische info: StartMySuccession
Hoe beter je alles bij leven regelt, hoe vlotter je toekomstige erfgenamen aan de slag kunnen. Daarom bevat de site StartMySuccession een overzicht van wat je allemaal kan regelen bij de notaris. Van testamenten tot erfovereenkomsten. Bovendien kan je er een handige invulbrochure ‘ Richtlijnen aan mijn naasten’ downloaden. Dat is een soort zakboekje waarin je tijdens je leven allerlei gegevens en wensen kan bijhouden. Zowel over je vermogen als over persoonlijke zaken.
Voor je naasten zal het later een hulpmiddel zijn om je instructies en wensen uit te voeren.
De brochure is beschikbaar in een invulbare PDF-versie die ook kan bewaard worden in de gratis Izimi-kluis van de notarissen. Via Izimi kan de brochure tijdens het leven worden gedeeld met naasten. Bij een overlijden kunnen familieleden je instructies, samen met bijvoorbeeld contracten, makkelijk terugvinden. 

Bron: Fednot

Het aanwasbeding: dé handige clausule voor ongehuwde kopers

27 december 2024

Heb jij al gehoord van het aanwasbeding?

Ongehuwde kopers die samen een huis kopen zijn - wettelijk gezien - niet altijd optimaal beschermd als één van beiden zou overlijden. Dat betekent niet dat trouwen automatisch een must is. De notaris kan zorgen voor een beschermingsregeling voor ongehuwde samenwoners. Eén van die oplossingen bestaat in het toevoegen van een aanwasbeding in de aankoopakte. Deze handige clausule wordt op maat van de kopers geschreven.

Deze infofiche legt je uit hoe het werkt. 

Bron: Fednot

Verlenging van het overgangsregime voor het verlaagde btw-tarief van 6% met zes maanden

27 december 2024

Om kopers en de bouwsector wat financiële ademruimte te geven na de hevige regenval van de afgelopen maanden, werd op 24 december 2024 een wet gepubliceerd dat de toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6% behoudt voor bouwprojecten die onder de overgangsregelingen vallen. In plaats van tot 31 december 2024 blijft dit tarief gelden tot 30 juni 2025.

De 6%-btw-regeling: hoe zat dat weer in elkaar?

verbouwen btw verlenging

Ter herinnering: tot 31 december 2023 bestonden er bij de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning twee aparte regelingen met een verlaagd btw-tarief van 6%, die van toepassing waren op verschillende delen van het grondgebied:

  1. Het oude permanente regime
    Dit regime bood een verlaagd btw-tarief van 6% bij de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning door een opdrachtgever in 32 specifieke stedelijke zones. Er waren geen bijzondere sociale voorwaarden vereist om van dit regime te kunnen genieten.
  2. Het oude tijdelijke regime
    Dit regime bood een verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning door een opdrachtgever overal in het land. Het gold ook voor de verkoop van een heropgebouwde woning door degene die het gebouw had afgebroken en opnieuw opgebouwd. Dit tijdelijke regime was wel onderworpen aan sociale voorwaarden:
    • Het moest gaan om de enige en eigen woning, met een totale woonoppervlakte van maximaal 200 m², waar de opdrachtgever/koper zich onmiddellijk zou vestigen;
    • Of om een woning die bestemd was voor langdurige sociale verhuur.

Omwille van ecologische, economische, sociale en budgettaire redenen werd besloten om deze gunstmaatregelen te herzien. Sinds 1 januari 2024 is er een nieuw permanent regime ingevoerd dat een verlaagd btw-tarief van 6% voorziet voor de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning. Dit regime vervangt de twee voorgaande regelingen.

Bron: Fednot

 
 
Notariskantoor immo

Bekijk onze 3095 aanbiedingen

Een woning kopen in alle vertrouwen begint op notaris.be

Of ga rechtstreeks naar een vastgoedaanbod

 

Thema's

Wonen

Op het punt om een woning te (ver)kopen of te (ver)huren?

Alles over wonen

Mijn erfenis

Alles wat je moet weten over erven

Alles over mijn erfenis

Successieplanning

Met zorg zijn vermogen overdragen

Alles over successieplanning

Schenken

Aan iemand schenken

Alles over schenken

Familie

Huwen of samenwonen?

Alles over familie

Scheiden en uit elkaar gaan

Wat als je uit elkaar gaat?

Alles over scheiden en uit elkaar gaan

Ondernemen

Klaar om te ondernemen?

Alles over ondernemen

De notaris

Hoe kan de notaris je helpen?

Alles over de notaris

 

Notaris TV

Al onze video's vindt u hier

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen